sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Pillerit pillerit...

Huh, viime postauksesta on aikaa monta päivää. Olen ollut ihan poikki töiden ja muiden juttujen takia, joten koneella roikkuminen on jäänyt vähemmälle. Olen pahoillani lukijani.

Viime postauksesta sen verran, että uskon olleeni oikeassa ovulaation suhteen, sillä viiva oli seuraavana päivänä jo selvästi haaleampi ja jatkoin tikuttelua sen jälkeenkin ja viivat vain haalenivat päivä päivältä. Nyt ei muuta kuin peukut ja varpaat pystyyn!! Joohan?

Ajattelin kirjoitella tai oikeastaan paremminkin narista tässä kirjoituksessa e-pillereistä. Otattehan huomioon, että se mitä kirjoitan on minun mielipiteeni eikä "väitteilläni" ole välttämättä minkäänlaista lääketieteellistä perustetta tai totuutta. Kirjoitan ainoastaan omista kokemuksistani ja siitä, mitä minä olen havainnut..

Aloitin e-pillereiden syönnin noin 16-vuotiaana. Kuukautiseni eivät olleet erityisen kivuliaat ja kiertonikin kellon tarkka 28 päivää. Aloitin pillerit siis puhtaasti ehkäisy-syistä. Ensimmäiset pillerini olivat merkiltään Mercilon. Ei tarvittu kuin muutama viikko, niin persoonani oli muuttunut täysin! Minusta tuli itkuherkkä, masentunut ja erittäin ärtynyt. En itse edes huomannut tätä, mutta silloinen poikaystäväni (nykyinen avopuolisoni) ja siskoni huomasivat tämän kyllä ja kehoittivat menemään lääkäriin ja vaihtamaan pillerimerkkiä.

Näin tapahtui ja sain Meliane nimiset pillerit. Näitä pillereitä käytinkin reilusti yli vuoden, kunnes tajusin, että jatkuvat päänsärkyni johtuvat näistä pillereistä. Ikävänä sivuvaikutuksena nämä pillerit myös turvottivat ja aiheuttivat pahoinvointia. Niinpä marssin jälleen ehkäisyneuvolaan ja koitin ehdottaa, jospa kokeilisin välillä jotain muuta, vaikka ehkäisyrengasta tai laastaria. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että pillereillä jatketaan ja määräsi minulle Yasminelle nimiset pillerit. Nämä olivatkin ehdottomasti paremmin minulle sopivat pillerit kuin kahdet edeltäjänsä ja niitä söinkin aina Tammikuuhun 2010 saakka. Nämäkin pillerit aiheuttivat minulle paikoitellen pahoinvointia, mutta olo oli silti parempi, kuin aikaisemmin.

Kun lopetin pillereiden syönnin oli elimistössäni tapahtuvat muutokset huomattavia. Ihon kunto huononi, hiukset rasvoittuivat järkyttävän nopeasti, naama kiilsi ja tissit pieneni lähes kuppikoon. Myös paino putosi samalla. Kuukautiskierto oli aivan sekaisin. Se saattoi olla 26 päivää tai 45 päivää tai jotain siltä väliltä! Ymmärsin kyllä, että tämä on normaalia pillereiden lopetuksen jälkeen ja tasaantuu varmasti ajan kanssa. Silti nyt yli vuodenkaan jälkeen kiertoani ei voi sanoa säännölliseksi. Heittely on onneksi kuitenkin enää noin viikko jompaan kumpaan suuntaan.

Milloinkaan, ei milloinkaan kukaan terveydenhuollon ammattilainen maininnut minulle, että pillerit saattavat tulevaisuudessa tilapäisesti vaikeuttaa lapsen saantia. Joka paikassa vain saarnattiin kuinka kohtalokasta yhdenkin pillerin unohtuminen voi olla ja että e-pillerit ovat loistava ehkäisymenetelmä. Näin varmasti joidenkin ihmisten kohdalla onkin, mutta minä väitän, että pillerit ovat vaikuttaneet hyvin radikaalisti siihen, että vielä vuodenkaan jälkeen lopettamisesta en ole raskaana. Joskus kun vielä söin pillereitä, kysyin terveydenhoitajalta, että jos jossain vaiheessa haluamme ruveta yrittämään lasta, kuinka paljon etukäteen ehkäisy olisi hyvä lopettaa. En saanut oikein minkäänlaista vastausta.

Kukaan ei myöskään ikinä maininnut miten totaalisen "pilalle" kellon tarkka 28 päivän kiertoni voi pillereiden takia mennä ja kuinka kauan OIKEASTI menee, että keho palautuu ennalleen lopettamisen jälkeen. Jos olisin tiennyt nämä kaikki ongelmat silloin, kun pillerit aloitin, olisin luultavasti jättänyt aloittamatta..

Minkälaisia kokemuksia ja tuntemuksia teillä muilla on pillereistä? Anteeksi saarnani, mutta ette uskokkaan kuinka monta kertaa olen toivonut, että en olisi koskaan moisiin pillereihin edes koskenut..

Mukavaa Sunnuntaita ja alkavaa viikkoa <3

Kizkuliini

2 kommenttia:

  1. Itse kokeilin pillereistä kahta merkkiä, joista kumpikaan ei sopinut olleskaan pahoinvointien ja muiden haittavaikutuksien takia. Pillereiden jälkeen käytin laastaria reilun vuoden ja kaikista suurin haittavaikutus oli yhdyntäkivut jotka tulivat kuvioihin muiden ongelmien kanssa. Vaikka laastarin lopetin reilu puolitoista vuotta sitten, on ajoittaisia yhdyntäkipuja edelleen.

    Laastarin kerkesin lopettaa melkein vuosi, ennenkuin aloimme yrittämään lasta. Joskus mietin tosiaan, että olisiko pitänyt alkaa yrittämään lasta heti lopettamisen jälkeen. Monet sanovat, että kaikista hedelmällisin aika on kun lopettaa hormonaalisen ehkäisyn, mutta uskoisiko tuota.

    Mutta ei, kukaan ei koskaan puhunut siitä, mitä tulisi olemaan kun hormonaalisen ehkäisyn lopettaa. Jos olisi tiennyt, niin olisin jättänyt käyttämättä.

    - C

    VastaaPoista
  2. Pillerit sopivat minulle muutaman vuoden hyvin, mutta sitten tuli mm. verenpaineongelmia. Lopetin, koska en jaksanut kokeilla eri merkkejä (ja koska suunnitelmissa oli, että jonkin ajan päästä jätetään kaikki ehkäisy pois yrittämisen takia).
    Lopetuksesta on nyt yli 1,5 vuotta ja kierto on ihan mitä sattuu, mutta eipä se säännöllinen ollut ennenkään pillereitä (ei silti näin sekava kuitenkaan). Akne on melko paha, mutta olipa se iho huonokuntoinen ennenkin pillereitä.

    Tarvitsin aikoinaan varman ehkäisyn, joten pillerit olivat sopiva ratkaisu. Kortsutkaan kun ei ole pidemmän päälle mukava juttu.
    En siis kadu lainkaan pillereiden syömistä. Mitään mielialaongelmia itselläni ei koskaan ollut tai pahoinvointia... jos nyt ei siis ekoja kuukausia lasketa.
    (Tulevaisuudessa tuskin tulen kuitenkaan aloittamaan enää yhdistelmäpillereitä, vaan kokeilen varmaankin minipillereitä tai vaikka hormonikierukkaa.)

    VastaaPoista